top of page

שחלות פוליציסטיות

מה זה שחלות פוליציסטיות

בגופינו הנשים שתי שחלות, קטנות כמו שקד ומלאות בזקיקים- שקיקונים קטנים המכילים את הביציות. אנחנו נולדות עם כשני מיליונים זקיקים בשחלות, ועד לגיל הבגרות תאכלס כל שחלה כ-400 אלף זקיקים.

 

בגיל ההתבגרות מתחיל לפעול בגופינו מחזור הפוריות הנשי, ובכל מחזור הגוף שלנו מכין את עצמו לקליטת הריון.

כיומיים לפני תחילת הדימום הוסתי, מופרש מבלוטת יותרת המוח הורמון מגרה זקיק FSH. הורמון זה עובר בזרם הדם עד לשחלות, ומגרה את הזקיקים לגדול ולהתפתח. בין זקיק אחד ל-40 זקיקים מתחילים לגדול בשחלה, וכך גם תא הביצית שבתוכם.

An Image of Black Pearl.jpg

עם התפתחות הזקיקים עולה רמת הורמון האסטרוגן בגוף, הורמון המכין את הגוף לקליטת הריון, ומעודד את בלוטת יותרת המוח להפריש הורמון משרה ביוץ LH.

 

זקיק אחד, המכונה הזקיק המוביל, מתפתח יותר משאר הזקיקים, ובעזרת הורמון משרה ביוץ LH זוכה לסיים את הבשלתו. הזקיק פוקע את דופן השחלה ומשחרר את הביצית. זהו הביוץ, תהליך אשר יאפשר הפריה של ביצית במפגש עם תא זרע.

 

במהלך שלב גירוי הזקיקים, השחלה מפרישה הורמוני מין זכריים הנקראים אנדרוגנים. חלקם מומר להורמון אסטרוגן, בסיוע של הורמון מגרה זקיק FSH. כאשר מופרע המנגנון ההורמונאלי ומופרע האיזון שבין שני הורמוני הפוריות FSH ו-LH האחראים לגירוי השחלות, מפרישה השחלה כמות מוגברת של אנדרוגנים- הורמוני מין זכריים. כמות מוגברת של אנדרוגנים בדם גורמת לשלל תסמינים כמו שיעור יתר בגוף, הידללות שיער הראש, אקנה, השמנה ועוד. חוסר האיזון בין הורמוני הפוריות, גורם לרמה גבוהה מדי של הורמון משרה ביוץ LH, המפריעה להתפתחות הזקיקים. מאחר שהזקיק והביצית שבתוכו אינם מגיעים להבשלה מספקת, לא מתרחש ביוץ. מכיוון שאינה משתחררת ביצית, לא תתאפשר הפריה. זקיק שהחל להתפתח ולא סיים את התפתחותו יוצר ציסטה בשחלה- שקיק קטן ומלא נוזלים. נשים המתמודדות עם חוסר איזון שכזה, במהלך השנים זקיקים רבים מתחילים להתפתח אצלן בשחלות אך לא מסיימים את התפתחותם, וכך נוצרות ציסטות רבות בתוך השחלה. תופעה זו מכונה שחלה פוליציסטית.

 

מאחר ובמצב המתואר לא מתקיים ביוץ, משתבש מחזור הפוריות הקבוע של האשה. הורמונים שאמורים להגיע לאחר הביוץ אינם מופרשים, ולכן לא מתקיים המשך המחזוריות הנשית ולא מופיע הדימום הוסתי. נשים עם שחלות פוליציסטיות יכולות לעבור חודשים רבים ואף שנים ללא ביוץ או וסת.

תסמונת השחלות הפוליציסטיות

שחלות פוליציסטיות מופיעות באחוזים גבוהים בקרב נשים בגיל הפוריות. השכיחות נעה בין 5%-20%. התופעה מתחילה לרוב בגיל ההתבגרות, אך לעתים אינה מאובחנת עד שנות העשרים והשלושים של האשה, בעיקר אם היא נוטלת גלולות למניעת הריון מגיל צעיר.

 

כ-25% מהנשים עם שחלות פוליציסטיות לא יסבלו מתסמונת השחלות הפוליציסטיות ולא יהיו להן התסמינים.

 

התסמינים הנפוצים הם שיבושים במחזוריות הנשית, היעדר ביוץ, היעד וסת, רמות גבוהות של הורמוני מין גבריים, שיעור יתר בגוף, דילול שיער הראש, השמנה, אקנה, עור שומני, קשקשת, הפרעה ברמות השומנים בדם, תנגודת לאינסולין וקשיי פריון.

 

לרוב אשה לא תקשר את שלל התסמינים זה לזה ותפנה לייעוץ ממוקד עבור כל תסמין בנפרד.

 

חומרת התסמונת שונה מאשה לאשה וכך גם הופעת התסמינים. ישנן נשים אשר חוות מעט תסמינים ומצליחות להרות בקלות, ולעומתן נשים אשר חוות תסמינים רבים ומתקשות להשיג הריון.

הסיבות לתסמונת

הסיבות לתופעות אינן וודאיות. ישנן כמה תאוריות, ביניהן נטייה גנטית, פגם בסינתזה של אנדרוגנים המוביל לעליה בייצור של הורמוני מין זכריים, פגם בהפרשה וייצור של אינסולין המוביל לתנגודת אינסולין ולעלייה בייצור אנדרוגנים, ופגם עצבי-הורמונאלי המוביל להפרשת יתר של הורמון משרה ביוץ LH.

 

בשנים האחרונות מצביעים על כך שמדובר בבעיה גנטית המושפעת מגורמים סביבתיים כגון תזונה, מחסור בפעילות גופנית וחשיפה לסביבה עם גורמי סיכון ומתח. חשיפה לסביבה עם גורמי סיכון כמו זיהום סביבתי וצריכה של מזונות מתועשים ומעובדים מגבירה את החשיפה שלנו לחומרים מסוכנים, כימיקלים משמרי מזון וחומרים נוספים המשבשים את המערכת ההורמונאלית ומגבירים את התסמונת. מתח לאורך זמן יגרום להפרשה קבועה של הורמוני אדרנלין וקורטיזול המגבירים את הערנות, לחץ הדם וקצב הלב, ומכינים את המערכת החיסונית להתמודדות עם סכנה. רמה גבוהה וקבועה של הורמונים אלה משבשת האיזון ההורמונאלי בגוף ומגבירה את התסמינים של שחלות פוליציסטיות.

 

מניסיוני בקליניקה בטיפול בנשים עם שחלות פוליציסטיות, מצאתי כי לא פעם לתסמונת רקע רגשי משמעותי בחיי האשה. לרוב רקע הגורם לאשה לסלוד או לחשוש מאיכויותיה הנשיות, והגוף מגיב לכך בהדחקה של המחזוריות הנשית.

פרחים בלבד שקוף1.png

אבחון של שחלות פוליציסטיות

את האבחון יבצע הרופא על ידי תשאול מקיף לגבי היסטוריה רפואית, אופי המחזור ותסמינים. בדיקת אולטרסאונד וגינלי תאפשר לראות שחלה מוגדלת ומרובת זקיקים המפוזרים בהיקף השחלה ונותנים לה מראה של מחרוזת פנינים. בנוסף, תשלחי לביצוע בדיקת דם לבדיקת רמת ההורמונים ורמת הסוכר בדם.

 

אשה תאובחן כסובלת מתסמונת השחלות הפוליציסטיות במידה ומתקיימים אצלה שניים מתוך שלושת הסימנים: היעד וסת לאורך זמן, רמות גבוהות של אנדרוגנים ותמונת אולטרסאונד אופיינית.

בעיות העלולות להיות לקשורות לתסמונת השחלות הפוליציסטיות

סכרת

אינסולין הנו הורמון שמפריש הגוף על מנת להפוך סוכר לאנרגיה זמינה לגוף.

 

נשים המתמודדות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות נוטות לפתח תנגודת לאינסולין. במצב זה האינסולין מאבד מיעילותו, ולכן הסוכר אינו מומר לאנרגיה ונשאר בזרם הדם, מה שמוביל לרמות סוכר גבוהות בדם, סכרת ומחלות לב. יש עדויות לכך כי רמות האינסולין הגבוהות הן שתורמות לעלייה בייצור האנדרוגנים, דבר המוביל להחמרה בתסמיני השחלות הפוליציסטיות.

 

תזונה מאוזנת ופעילות גופנית קבועה יסייעו למנוע את התפתחות התנגודת.

סרטן רירית הרחם

מאחר ונשים המתמודדות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות אינן חוות מחזור סדיר, רירית הרחם שלהן אינה מתחדשת ונחשפת לרמות גבוהות של אסטרוגן לאורך זמן. תאים רבים ממשיכים להתרבות ברחם וגורמים לעיבוי יתר של רירית הרחם, דבר העלול להוביל לסרטן ברירית הרחם.

 

נשים רבות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות יש להן מחזור סדיר אך ארוך, כחודשיים או שלושה. במצב זה אין עליה בסיכון לסרטן רירית הרחם. נשים שלא רואות דימום וסתי מעל לחצי שנה, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי גלולה לשחרור הרירית.

דרכי טיפול

הרפואה הקונבנציונאלית נוטה "לטפל" בתסמונת השחלות הפוליציסטיות על ידי מתן גלולות למניעת הריון. שילוב ההורמונים בגלולות מונע את קיום מחזור הפוריות הנשי ובכך מונע התפתחות זקיקים נוספים. הפסקת הגלולות מאפשרת לרחם להתרוקן מדם וכך מופחת הסיכון לסרטן רירית הרחם. הגלולות גם מפחיתות את רמות האנדרוגנים בדם, ולכן פוחתים התסמינים הקשורים בהורמוני המין הזכרי. עם זאת, גלולות אינן פותרות את הבעיה, אלא רק משתיקות אותה. כאשר תפסיק האשה ליטול גלולות יחזור המצב לקדמותו. בנוסף לגלולות תופעות לוואי משלהן כגון רגישות בשדיים, מגרנות, בעיות פיגמנטציה, ירידה בחשק המיני, יובש נרתיקי, שינויים במצבי הרוח ועוד.

 

ישנן תרופות חוסמות אנדרוגנים שתפקידן להפחית את תסמיני הורמוני המין הגבריים כגון שיעור יתר ואקנה. מחקרים מצאו כי חלק מתרופות אלה גורמות לגידולים סרטניים.

 

לנשים בתהליכי פוריות ניתנות תרופות משרות ביוץ. תרופות אלה עלולות להביא לביוץ של יותר מביצית אחת, ובעקבות כך להריון מרובה עוברים הנחשב הריון בסיכון.

 

דרכי טיפול טבעיים כוללים בעיקר שינוי באורח החיים- הפחתת החשיפה לזיהום סביבתי ולחץ, פעילות גופנית קבועה ושינוי תזונתי. מומלץ לשלב טיפולים משלימים כגון עיסוי רחם, דיקור, נטורופתיה ועוד.

 

עיסוי רחם משפר את זרימת הדם, העצבים, הלימפה ואנרגיית החיים אל הרחם, ומסייע לגוף לרפא את עצמו. המגע בבטן מסייע להתמודדות עם מתחים וטראומות המוחזקות בבטן ומשפיעות לעיתים על תסמונת השחלות הפוליציסטיות.

 

מעקב אחר המחזוריות באמצעות שיטת המודעות לפוריות יוכל לסייע להבין את התהליכים המתרחשים בגוף, לעקוב אחר השינויים שקורים בעקבות טיפולים שונים, ולזהות את הביוץ כאשר הוא מגיע. המעקב וההבנה של גופך יחזקו את האמון בגופך, יעודדו את הגוף לחזור למחזוריותו הקבועה, יחזקו ויכינו אותך לקראת המפגש מול רופאים בכלל ורופאי פוריות בפרט.

 

כמובן שתסמין בודד אינו מעיד על תסמונת השחלות הפוליציסטיות. חשוב שכל אשה תהיה קשובה לגופה ולתהליכים המתרחשים בו. הכרות עם הגוף והקשבה לו, יעזרו לכל אשה לקדם את בריאותה ואיכות חייה.

bottom of page